Lekkie naleśniki z boczkiem i serem ricotta bez mąki
- 3 jajka
- szczypta pieprzu
- szczypta soli kłodawskiej
- duża łyżka śmietany 36%
- olej kokosowy rafinowany do smażenia
Składniki na farsz:
- ser ricotta 250 g
- ser ricotta 250 g
- cebula czerwona
- pęczek szczypioru
- pęczek kopru
- nać pietruszki
- surowy wędzony boczek w kostce 75 g
- szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania naleśników:
Jaja wraz z pozostałymi składnikami mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie na gorącą patelnię wylewamy pół łyżki oleju kokosowego, a kiedy się rozgrzeje wylewamy odpowiednią porcję masy jajecznej. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Z tej porcji otrzymamy 3 naleśniki.
Sposób wykonania farszu:
Pokrojony boczek i cebulę smażymy na patelni. Następnie mieszamy z serem. Potem dodajemy posiekany koper, pietruszkę i koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i składamy na pół.
Naleśniki są pyszne i bardzo proste w wykonaniu.😊
Komentarze
Prześlij komentarz