Zdrowe zielone ciasto z borówkami i granatem
Ciasto wygląda bardzo atrakcyjnie i jest delikatne w smaku, po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto:
🔸️4 jajka wielkości L
🔸️2 łyżki oleju kokosowego virgin
🔸️6 łyżek mąki kokosowej bio
🔸️garść jarmużu (używałam mrożonego)
🔸️szczypta soli kłodawskiej
Sposób wykonania ciasta:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub malakserze do uzyskania lepkiego, gładkiego ciasta, którym wylepiamy silikonową formę do tarty.( jedną małą silikonową foremkę napełniamy ciastem, aby później je zetrzeć i udekorować wierzch ciasta) Ciasto ma mieć około pół centymetra. Pieczemy 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu studzimy ciasto.
Składniki na krem:
🔸️śmietana 30%
🔸️serek mascarpone 250 g
🔸️szczypta soli kłodawskiej
Sposób wykonania kremu:
Ubijamy śmietanę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze chwilę. Gotowy krem przekładamy na ciasto.
Składniki do dekoracji:
🔸️200g borówek
🔸️granat
Smacznego 😊
Wyklejamy ciastem foremki sylikonowe. Mała foremka musi być cała wypełniona ciastem. po ostudzeniu ciasta z małej foremki musimy je zetrzeć na tarce. (tarłam na tarce elektrycznej do warzyw)
Tak wygląda upieczone ciasto.
Tak wygląda starta babeczka
Śmietana ubita z serkiem mascarpone
Borówki i ziarnka granatu układamy na kremie.
Możemy piec tartaletki.
Tak wygląda gotowe ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz