Rolada z mascarpone i borówkami bez mąki i cukru


Składniki na ciasto:
🔸️4 jajka wielkości L
🔸️2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
🔸️2 łyżki oleju kokosowego virgin bio
🔸️szczypta soli kłodawskiej
Składniki na nadzienie:
🔸️250 g sera mascarpone
🔸️200 g śmietany 30%
🔸️250 g borówek
🔸️szczypta soli
Sposób wykonania ciasta:
🔸️Żółtka oddzielamy od białek.
🔸️Do blendera wrzucamy żółtka, maca, olej kokosowy, sól i miksujemy na gładką masę.
🔸️Białka ubijamy na sztywną pianę.
🔸️Łączymy składniki i delikatnie mieszamy.
🔸️Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
🔸️Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
🔸️Pieczemy 10 minut.
🔸️Upieczone ciasto kładziemy na ścierkę  i delikatnie odrywamy  papier.
🔸️Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy ser wymieszany z bitą śmietaną.
🔸️Na konfitury układamy borówki.
🔸️Zawijamy ciasto.
🔸️Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Sposób wykonania nadzienia:
🔸️Ubijamy bitą śmietanę ze szczyptą soli.
🔸️Łączymy śmietanę z serem mascarpone za pomocą miksera.
🔸️Rozsmarowujemy krem na cieście.
🔸️Na krem kładziemy borówki.
Składniki na lukier: (opcjonalnie)
🔸️2 łyżki oleju kokosowego virgin bio
🔸️sok z cytryny
Wykonanie lukru:
🔸️Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z cytryny.
🔸️Kiedy lukier trochę przestygnie wylewamy go za pomocą łyżki na roladę.
Smacznego 😊






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki buraczane bez mąki z serkiem i wędzonym dorszem