Babeczki kokosowo-kakaowe w polewie borówkowej.
Składniki na babeczki:
🔸️4 jaja
🔸️6 łyżek mąki kokosowej bio
🔸️2 łyżki oleju kokosowego
virgin bio
🔸️łyżeczka kakao bio
🔸️szczypta soli kłodawskiej
Składniki na wypełnienie babeczek:
🔸️250 g śmietany 30%
🔸️250 g sera mascarpone
Składniki na polewę:
🔸️300 g borówek
🔸️4 ziarenka gruboziarnistej soli kłodawskiej
Wykonanie babeczek:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub malakserze. Ciastem wylepiamy foremki. Ciasto powinno mieć grubość około 5 mm i ma być gładkie i elastyczne jak ciastolina. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 15 minut.(brzegi powinny być przyrumienione). Po upieczeniu studzimy babeczki.
Przed pieczeniem
Po upieczeniu
Sposób wykonania wypełnienia babeczek:
Ubijamy bitą śmietanę, a następnie dodajemy ser mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Wypełniamy kremem babeczki.
Ubita śmietana z serem
Sposób wykonania polewy:
Borówki z solą gotujemy około pół godziny na małym gazie.(Przygotowałam sobie dzień wcześniej).
Po ostudzeniu polewamy babeczki. Wkładamy je do lodówki na godzinę lub dłużej.
Z tej porcji wychodzi 12 dużych babeczek i 4 małe. Są naprawdę pyszne, mimo, że nie ma w nich ani grama cukru.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz