Jak zarobić domowy majonez


Wykonanie domowego majonezu jest dziecinnie proste. Wystarczą dobre chęci, blender i będziemy mogli cieszyć się majonezem, który nie posiada żadnych zbędnych dla naszego zdrowia dodatków. Wiadomo, że do wykonania majonezu potrzebne są jajka z pewnego źródła tzn. takie od ,,szczęśliwych kur''. Oliwa lub olej również mają ogromne znaczenie. Najlepiej kupować oleje tłoczone na zimno. Osobiście preferuję hiszpańską oliwę ekstra virgin lub olej z ostropestu. 
Składniki:
🔸️2 jajka
🔸️sok z połowy cytryny 
🔸️płaska łyżeczka soli kłodawskiej
🔸️łyżeczka musztardy
🔸️szczypta kurkumy
🔸️250 g oliwy z oliwek extra virgin
🔸️pół łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Składniki blendujemy do gładkiej konsystencji, najlepiej bezpośrednio w słoiku w którym będziemy przechowywać majonez. Używamy do tego blendera ręcznego.  Majonez przechowujemy do 2 tygodni w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki buraczane bez mąki z serkiem i wędzonym dorszem