Zawijana cukinia w marynacie słodko-kwaśnej
Kwaśno-ostra cukinia to danie zachwyci każdego znawcę dobrego jedzenia.
Składniki na zawijaną cukinię:
- mała cukinia
- cytryna
- oliwa z oliwek extra virgin
- kilka pomidorów koktajlowych
- trzy rodzaje cebuli: czerwona, szalotka i żółta
- pieprz, sól kłodawska, lubczyk
- ostra papryczka chili
- koperek
Do pokrojenia cukinii w idealne pasy wykorzystuję temperówkę do warzyw. Kroję drobno 3 rodzaje cebuli, pomidorki, papryczkę chili i koperek. wyciskam sok z cytryny i mieszam z oliwą i przyprawami.
Powstałym sosem zalewam cukinie, którą zwinęłam w rulon, tak jak rolmopsy z dziurą w środku, aby powkładać tam kawałki cebuli i pomidorów koktajlowych. Wkładam na godzinę do lodówki. Podaję z pieczonym kurczakiem. Smakuje wyśmienicie.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz