Mintaj w sosie śmietanowo-pieczarkowym podany na omlecie.

Składniki na rybę:
🔸️4 filety z mintaj
🔸️kilka pieczarek
🔸️cebula
🔸️100 g śmietany 30%
🔸️łyżka oleju kokosowego do          smażenia
🔸️50 g wody
🔸️szczypta soli kłodawskiej
🔸️szczypta pieprzu
🔸️koperek
Składniki na omlet:
🔸️2 jajka
🔸️1/2 szklanki szczypiorku
🔸️płaską łyżeczka nasion babki      jajowatej
🔸️sól i pieprz do smaku
🔸️1/2lyzki oleju kokosowego do
     smażenia
Sposób wykonania ryby:
Filety kroimy w paski o szerokości 2 cm i doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy rybę. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę. Potem dolewamy wodę i dusimy kilka minut. Na koniec dokładamy  koperek i śmietanę i jeszcze chwilę dusimy.
Sposób wykonania omleta:
Jajka rozbijamy miski,
dodajemy nasiona babki i odstawiamy na kilka minut, aż nasiona napęcznieją. Następnie wylewamy masę na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut na każdej stronie.  Podajemy wg uznania np. z ogórkiem kiszonym, pomidorkami i kiełkami.
Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki buraczane bez mąki z serkiem i wędzonym dorszem