Tarta szpinakowa z pastą z wędzonej makreli

Składniki na ciasto:
🔸️4 jajka
🔸️2 łyżki oleju kokosowego
🔸️6  łyżek mąki kokosowej
🔸️garść szpinaku
🔸️szczypta soli kłodawskiej
🔸️szczypta pieprzu
Składniki na ciasto miksujemy razem w blenderze lub malakserze. Wyrobionym ciastem, które powinno być gęste i lepkie jak ciastolina wykładamy formę do tarty lub foremki na babeczki. Ciasto powinno mieć grubość około 5 mm. Tartę lub tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 minut. (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna.)
Po upieczeniu studzimy ciasto.
Składniki na wierzch tarty:
🔸️wędzona makrela
🔸️2 jajka
🔸️2 łyżki majonezu
🔸️łyżeczka ostrej musztardy
🔸️cebula
🔸️szczypior
🔸️2 ogórki kiszone
🔸️pieprz do smaku
🔸️pomidor
🔸️kiełki
🔸️oliwki
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Makrelę oczyszczam z ości. Ogórki, cebulę, szczypiorek również kroimy w kostkę. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Powstałą pastę wykładamy na tartę.  Dekorujemy pokrojonym w plastry pomidorami, oliwkami i kiełkami. Podajemy według uznania np z pomidorami, kapustą kiszoną, pestkami dyni i majonezem.
Smacznego 😊








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki buraczane bez mąki z serkiem i wędzonym dorszem